Wysłany: 2008-01-03, 21:35 Jak mo?na uzyska? tak pi?kn? kolorystyk??
Witam
Przegl?dam portfolio róznych fotografów w necie. Nierobi? nikomu reklamy. Ale tutaj zdjecia s? poprostu pi?kne.
Tutaj - jedna z galerii
Moje pytanie.
1. Jak my?licie go?? u?ywa filtrów koloryzuj?cych czy robi obróbk? w photoshopie?
2. Posiadam Canona Eos 400D. Jaki filtr koloryzuj?cy jest godny polecenia?
Pozdrawiam
Wysłany: 2008-01-04, 15:52 Re: Jak mo?na uzyska? tak pi?kn? kolorystyk??
Antoniusz napisał/a:
2. Posiadam Canona Eos 400D. Jaki filtr koloryzuj?cy jest godny polecenia?
Pozdrawiam
To zale?y od tego jaki efekt chcia?by? uzyska?.
Odno?nie tamtej galerii, to przynajmniej mi jest ci??ko stwierdzi?, jakie go?? filtry u?ywa, czy wogóle u?ywa, czy tylko w shopie podkr?ca. Wed?ug mnie i to i to :), ale trudno mi to stwierdzi?, za ma?o si? znam.
Ja np, aktualnie mam zamiar przej?? ca?kowicie na czarno-bia?e b?ony, wi?c ju? zamówi?em na allegro filtr ?ó?ty, a przynajmniej ze 4 (minimum dwa kompensacyjne , do tego jeszcze szara po?ówka i polar)musz? jeszcze zakupi? na pocz?tek.
BTW spotka?em si? z wieloma opiniami, ?e jednak efekt u?ycia filtrów jest lepszy, ni? kr?cenie krzywych w szopie.
_________________ Praktica MTL3 + obiektywy: Pentacon auto 2.8/29mm MC, Helios 44M-7 2/58mm MC, Pentacon pre-set 2.8/135mm, Albert Schacht Travenar 3.5/135mm R
Faktycznie gaf? szczeli?em z tym filtrem :) Dzis sporo sobie poczyta?em na ich temat jest ich sporo i oczywi?cie w zale?no?ci jaki chcemy uzyska? efekt. No i pobawi?em si? w pain shop pro XI. Tak dla przyk?adu zdj?cie robi?em FujiFilm 5600 dawno temu. Pobawi?em si? w poincie chyba ca?kiem wygl?da?
Antoniusz, na pewno da sie na tych zdjeciach zauwazyc dzialanie filtrow polowkowych szarych. Moim skromnym zdaniem filtry te, obok polaryzujacych, sa podstawowymi filtrami dla osob fotografujacych pejzaz. Pozwalaja przyciemnic niebo (przewaznie zbyt jasne dla mozliwosci matrycy czy nawet kliszy) i dzieku temu osiagnac lepsza dynamike tonalna zdjecia.
Z filtrami koloryzujacymi nalezy uwazac, bo latwo z nimi przesadzic i popasc w kicz.
_________________ Aktualnie po?eniony z: Konica Minolta D5D, KM 35-70/4, KM 70-210/4
Antoniusz, niedawno przypadkiem wpad?em na fajn? zagraniczn? stronk? o filtrach. Przyk?ady zastosowa? w postaci zdj?? :), tak?e mo?na sobie zobaczy? co to mniej wi?cej daje.
Poszukam u siebie w historii jak si? doszukam to wrzuce. Pozdr.
_________________ Praktica MTL3 + obiektywy: Pentacon auto 2.8/29mm MC, Helios 44M-7 2/58mm MC, Pentacon pre-set 2.8/135mm, Albert Schacht Travenar 3.5/135mm R
Antoniusz, niedawno przypadkiem wpad?em na fajn? zagraniczn? stronk? o filtrach. Przyk?ady zastosowa? w postaci zdj?? :), tak?e mo?na sobie zobaczy? co to mniej wi?cej daje.
Poszukam u siebie w historii jak si? doszukam to wrzuce. Pozdr.
O fajnie by by?o. B?d? sie przymierza? do zakupu filtrów, które chc? wykorzysta? do fotografi reklamowej i krajobrazowej. Taki link by mi sporo wyja?ni?.
Wprawdzie to system cokin, ale dzia?anie filtrów jest takie samo :).
Wprawdzie? Ja tam jestem fanem Cokinow :) One, w przeciwienstwie do filtrow nakrecanych daja mozliwosc przesuniecia linii podzialu kolorow w kadrze (dotyczy filtrow polowkowych). Poza tym jeden zestaw cokinow pasuje do wszystkich obiektywow, a przy nakrecanych - filtr musi miec srednice obiektywu i koniec. Po zakupie nowego obiektywu trzeba kupic nowy filtr (tak, wiem - sa jeszcze redukcje, ale ja za nimi nie przepadam).
_________________ Aktualnie po?eniony z: Konica Minolta D5D, KM 35-70/4, KM 70-210/4
Zdjecia z galeri sa naprawde fantastyczne, musz? przyzna? doskona?e.
Sam zastanawiam sie nad kupnem filtrów i lepszego PS Cs by uzyska? lepsze wyko?czenie zdje?, bo na dzie? dzisiejszy nie jestem zadowolona do ko?ca z efektów ko?cowych
_________________ Canon EOS 400D + Sigma 18-50mm F2.8 EX DC MACRO + Sigma 50-150mm II F2.8 EX DC HSM + lampa Canon Speedlite 580EX
Moim zdaniem zdj?cia z galerii s? przede wszystkim obrabiane na komputerze. Nie twierdz?, ?e autor nie u?ywa? filtrów, jednak obróbka programowa zdecydowanie tam dominuje. Szczerze mówi?c nie powalaj? mnie te zdj?cia - s? zbyt sztuczne (przynajmniej ogl?dane w ma?ym formacie na moim monitorze).
Moim zdaniem zdj?cia z galerii s? przede wszystkim obrabiane na komputerze. Nie twierdz?, ?e autor nie u?ywa? filtrów, jednak obróbka programowa zdecydowanie tam dominuje. Szczerze mówi?c nie powalaj? mnie te zdj?cia - s? zbyt sztuczne (przynajmniej ogl?dane w ma?ym formacie na moim monitorze).
Autor nie uzywal filtrow. Zdjecia zostaly zrobione w technice HDR. Ta technika pozwalu uzyskac bardzo duza rozpietosc tonalna.
Ponizej daje link do galerii, w ktorej kilka pierwszych zdjec (lacznie z tym w bannerze naglowkowym) obrobilem po czesci w tej technice - po czesci, bo wykorzystalem pojedyncze zdjecia (raw kazdego "wywolalem" trzykrotnie, z roznym poziomem EV). Pelny HDR uzyskuje sie wykorzystujac min. 3 kolejno po sobie strzelone zdjecia - najlepiej ze statywu - niedoswietlone, normalne i przeswietlone. Autor omawianej tu galerii tak wlasnie te zdjecia zrobil, no ale on fotografowal widoki z obiektami nieruchomymi.